PERIPLE

PERIPLE

En el llenguatge mariner de l’època clàssica, s’anomenava Periple, un viatge de circumnavegació a l’entorn d’una illa, entre d’altres apreciacions. Els navegants marcaven sobre la carta de navegació les distàncies entre els diferents punts de la costa.

 

En el llenguatge de 6A GALERIA D’ART, Periple esdevé una proposta col·lectiva que és possible gràcies a l’obra dels autors LOLA BERENGUER, MIGUEL ÁNGEL CAMPANO, EMMANUEL LAFONT, JOAN SOLER REBASSA, JOHN ULBRICHT, TOMEU VENTAYOL i ANGELA VON NEUMANN.

 

De sempre, 6A GALERIA D’ART, ha impulsat propostes en les que excel·lència i qualitat, siguin el punt de partida i alhora punt d’arribada. A partir d’aquí es van filant propostes que es regeixen per la coherència, tant en el conjunt, com en totes i cada una de les peces que el van formant.

 

Aparentment PERIPLE esdevé una proposta composta per obres i autors del tot inconnexes. Des del figuratiu més fidel a la realitat que trobem en els dibuixos d’Emmanuel Lafont, fins a l’abstracció més depurada de Tomeu Ventayol; des de l’Ulbricht abstracte dels anys 60 abans de ser un dels referents de la “nova figuració”, fins a l’Angela Von Neumann dels anys 50, amb clares influències de la pintura mexicana, abans d’arrelar a Mallorca; passant per les abstraccions geomètriques de Lola Berenguer i Joan Soler Rebassa; per acabar en una sèrie de teles íntimes, de Miguel Ángel Campano.

 

Però el conjunt ho és per alguna cosa. Què tenen en comú els autors que conformen l’exposició? No és cap novetat la insistència de la casa, en reivindicar l’ofici en el creador. Forma part del segell, de la forma d’entendre l’art, que ens hem marcat i probablement la millor manera de reivindicar el procés, més enllà d’un resultat final, d’un resultat per qüestions purament estètiques o teòriques. La prioritat és, en qualsevol cas, mostrar obra d’excel·lent execució.

 

Obra d’autors amb un discurs sòlid capaç de conviure, de dialogar en harmonia amb l’obra d’altres autors, rabiosament contraposada, conceptualment i cronològicament, i sense, en cap moment, fer ombra.

 

És certament una provocació aquesta convivència tan bonament dispersa en un mateix espai. El que podria esdevenir una lluita entre llums i ombres, és un equilibri, que a mesura que es va experimentant, la pintura, la pinzellada, el traç del carbonet, l’empremta del fum, el ferro, … el Periple, senzillament, flueix.

 

Amb aquesta mostra 6A GALERIA D’ART reuneix 7 autors. Tots ells han tingut relació amb el 6A al llarg dels quasi 40 anys d’història, tret de Joan Soler Rebassa (Sóller, 1964) que ha estat la primera ocasió en la que ha treballat en el Taller 6A i ha acceptat la proposta de 6A GALERIA D’ART per formar part d’aquest Periple.

 

En conjunt, es fa evident el domini de l’abstracció, concebuda durant dècades per cinc dels set autors. Gràcies, això sí,  a tècniques molt diverses: des de l’oli sobre paper o sobre tela, fins a l’acrílic compartint suport pictòric amb el fum o el grafit. Tan sols carbonets sobre paper de l’autor malagueny Emmanuel Lafont, fidels fins a l’extrem, a la realitat, juntament amb les obres d’Angela Von Neumann, rompen el fil, aparentment conductor, imposat per l’abstracció en primera instància.

 

Lola Berenguer (El Ejido, Almería 1965) és habitual col·laboradora de la casa des del 2016. La meticulositat de l’artista en el procés, esdevé una obra acurada, d’execució perfecte, amb formes geomètriques disposades equilibradament sobre la superfície pictòrica. Elegància és sinònim de Berenguer.

 

Miguel Ángel Campano (Madrid, 1948 ​- Cercedilla, 2018)​ fou un dels creadors de l’anomenada Renovació de la pintura espanyola dels anys 80. Amb un caràcter independent, transgressor i experimental, Premi Nacional d’Arts Plàstiques l’any 1996, moments al que pertanyen algunes de les obres que es poden trobar en l’exposició que ens ocupa, sempre es qüestionà la pintura des de la pintura. Les seves divagacions formals i tècniques es troben en cada pinzellada. Arrelà vida i pintura a Mallorca. Sempre fidel a la pintura, sense més, sovint assenyalava que era creador d’un “no estil”, en constant evolució degut a un caràcter “inquiet i turmentós”.

 

Emmanuel Lafont viu i treballa a Benalmádena (Málaga). És col·laborador habitual de 6A des de l’any 2015. Gran observador de la realitat que l’envolta, n’és caçador gràcies al grafit o al carbonet, sobre paper o tela. La seqüència que es pot contemplar en la mostra, defineix Lafont com a observador previst de gran paciència, més reflexiu i defensor de com en la decadència es pot trobar la bellesa autèntica. El dibuix esdevé la seva principal eina per establir un diàleg amb l’entorn, i en conseqüència, amb qui mira.

 

Per primera vegada Joan Soler Rebassa (Sóller, 1964) posa a disposició de 6A GALERIA D’ART la seva abstracció amb clares connotacions geomètriques i concepcions arquitectòniques. El pintor, és també arquitecte, fet que es deixa entreveure en la concepció que té de l’espai sobre el suport pictòric. Els contorns definits de formes geomètriques establertes com a petits camps monocroms, disposats seguint un ordre sobre el fons neutre, semblen tan sols rompre’s per les degradacions del pintar amb fum. L’artista ha fet estada en el Taller 6A. Gràcies al seu primer contacte amb la tècnica litogràfica, en aquesta ocasió, en combinació amb la tècnica del collage, Soler Rebassa signa i numera l’edició d’obra gràfica original extraordinària, posant-la, un cop més en valor.

 

És un honor poder comptar amb la selecció d’obres dels anys 60, de John Ulbricht (L’Havanna, Cuba, 1926 – Galilea, Mallorca, 2006). Bon amic de la casa, artista col·laborador durant molts d’anys gràcies a la tècnica litogràfica, des de 6A hem volgut mostrar una cara, pot ser oblidada d’Ulbricht. Amb clares influències de l’expressionisme abstracte nord-americà, obres d’inicis dels 60, lluny encara de la “nova figuració”, formen part d’aquest Periple. Aquesta primera època pictòrica a Mallorca, en la que no s’havia després de la pintura americana del moment, és la que el portà a viure la pintura en la intimitat, abans d’obrir-se a l’entorn d’una Illa que l’enamorà i l’influencià, cap a un camí llarg i agraït. I així i tot per a la mostra hem volgut apropar el John que encara no havia acabat d’encaixar el poderós efecte del llum del Mediterrani, que encisà la seva pinzellada.

 

Tomeu Ventayol (Alcúdia, 1945) és habitual col·laborador del 6A. L’obra de Ventayol es defineix per la depuració de les formes fins a la mínima expressió. El paisatge que l’envolta el fa pintar i alhora desdibuixar el contorn d’aquest entorn, amb poques però intenses notes de color. Ventayol és la mostra de com un mateix creador, amb un discurs al que ha estat fidel al llarg d’una trajectòria marcada per la coherència, pot establir diferents vies de diàleg gràcies a l’extraordinari domini tècnic de la pintura, l’escultura en ferro i el llenguatge litogràfic.

 

En el cas d’Angela Von Neumann la reivindicació és si més no, necessària, quan parlem d’una figura d’extraordinari ofici, d’una immensa cultura, delicada i sensible. Una dona amb un univers interior de gran riquesa, amb la creativitat corrent per les venes des del bressol (no de bades, era filla del pintor Robert Von Neumann), que amb el suport del pare va polir el talent innat en el Chicago Art Institute ( 1946 – 1950), on va conèixer Ulbricht. La seva obra en els inicis, clarament acadèmica, experimentà diferents evolucions, influenciada en una primera etapa per la pintura mexicana i en la seva època de Denver per l’abstracció, ambdues vies van conviure en el seu procés creatiu. Des de l’any 1954 la seva pintura experimenta una sèrie de canvis, amb una evident influència pel canvi radical de vida, al passar a viure a la Mallorca, encara per brollar, dels 50, sempre enriquida per un món imaginari interior infinit. En aquesta exposició ens hem volgut centrar en l’obra prèvia a l’arribada a Mallorca, gràcies a dues pintures de 1951 i 1953, respectivament, que ben bé podrien formar part de l’escola mexicana de mitjans S.XX.

 

Una mostra en definitiva que ens transporta entre diferents punts pictòrics, distants i  alhora propers, una maniobra gens fàcil, la d’establir un Periple tan extens i dilatat en una sola proposta, un sol espai. Gràcies a la voluntat de l’equip de la Galeria de fer-ho possible, després d’una exhaustiva recerca, i com sempre l’estreta col·laboració amb els diferents creadors, han motivat que Periple sigui una proposta singular, sense, en cap moment trencar la línia marcada per la Galeria en totes i cada una de les seves iniciatives.

 

6A GALERIA D’ART / Març, 2021

Category
Exposicions