IV PINTORS: MATEU BAUZÀ, MARIA CARBONERO, RAFA FORTEZA i RAFEL JOAN

Són IV, quatre pintors

Atrevida, i a moments valenta, és la insistència en proposar mostres que en una primera lectura semblen una contradicció de per si. En aquest nou cas la pintura, juntament amb les tècniques d’estampació tradicionals, ha unit quatre creadors definits, no encasellats, per ser excepcionals pintors. Els uneix el sentiment d’haver trobat en la pintura, una manera de comunicar-se amb el món.

Sense ser intencionat esdevenen defensors de la bona pintura, reivindiquen el respecte per un mitjà expressiu que els ha portat a explorar el seu “jo” més íntim i profund. Cada un d’ells abraça trajectòries extenses, intenses, banyades d’una total i absoluta coherència. Són pintors d’excel·lència, que es troben, es retroben, en i amb la Casa 6A, que insisteix en la qualitat de la cultura, en la cultura de qualitat.

Una proposta tan complexa, tan singular, sols és possible gràcies a ells, i com no gràcies a la pintura per la pintura. Així mateix a banda del que comença a ser evident, els quatre han trobat en la tècnica litogràfica un camí infinit que suma a tot el que volen i necessiten dir. Sempre hem entès,  reivindicat, que l’obra gràfica original és un mitjà expressiu en si mateix, laboriós, seriós, amb la capacitat de sumar en l’obra pròpia dels autors amb els que tenim el gran honor de col·laborar. Ells coincideixen en un discurs que marca el ritme de l’esperit i la filosofia 6a. Ells són els protagonistes de la mostra conjunta “IV” que celebra, un cop més, la bona pintura i la bona obra gràfica original, treballada i estampada en el Taller 6a. Els resultats de les seves estades en els nostres obradors confirma l’extraordinari domini de les tècniques d’estampació tradicionals, amb una especial atenció a la litografia original, per una banda i per l’altra com n’és d’important el vincle de cada autor amb la Casa 6a que convida a processos d’investigació amb la capacitat d’obrir i enriquir nous camins de creació.

El vincle de MATEU BAUZÀ (Palma, 1950) amb el 6a es va iniciar cap allà el 2019. El pintor trobà en la tècnica litogràfica, a moments en combinació amb la xilografia, un camí del tot enriquidor per als seus paisatges abstractes depurats, fins a l’articulació de camps de color profunds que deixen perdre’s l’anima de qui mira fins a l’infinit. Bauzà ha forçat fins a l’extrem la importància del color treballat en base a capes i capes, per sobre dels horitzons, finestres a paisatges immensos. Ara el paisatge de Bauzà esdevé més íntim que mai. Un periple per a l’ànima.

El vincle amb la Casa de la pintora MARIA CARBONERO (Palma, 1956) és natural, es pot dir. No de bades fou una de les impulsores del projecte 6a l’any 1982. L’idil·li de Carbonero amb les tècniques d’estampació tradicionals és pot dir que és de sempre. L’aportació de la pintora a aquestes tècniques ha enriquit el camí de la investigació fins a l’extrem. La pintura i l’obra gràfica original són un en la pintora. L’expressionisme de gran potència visual que la caracteritza troba en la pintura sobre paper o sobre tela, i en les pedres litogràfiques el seu habitat natural. Carbonero ens regala un cop més una lliçó magistral de la pintura d’entranya, que ens arriba gràcies a una pinzellada visceral, viva, plena.

RAFA FORTEZA (Palma, 1955) és col·laborador habitual de la Casa 6a des de l’any 1986, quan el projecte estava en un estat embrionari sota el nom de Taller 6a, i que al llarg de més de quatre dècades ha estat testimoni del creixement de nombrosos creadors de les Illes i de fora d’elles. Forteza és reconegut per la pintura, trobant de sempre digna estada en el món de l’escultura. Però si el creador és reconegut pictòricament i escultòricament, no queda enrere quan parlem del Rafa Forteza gravador. La seva labor en el camp de les tècniques d’estampació tradicionals l’ha portat a ser reconegut més enllà dels límits de la insularitat. Forteza domina les tècniques d’estampació a la perfecció, i les ha convertit en un camp de recursos infinits que acaben en l’estampa amb una qualitat extraordinària. El cas de Forteza és excepcional des del moment en que ha aconseguit un equilibri perfecte entre fet creatiu i recurs tècnic. La tècnica sovint condiciona el fet creatiu, Forteza és únic fent-se seva qualsevol condició imposada per les matrius. L’abstracció de Rafa Forteza, troba en la gràfica un recurs que alleugera en part la necessitat desbordant creativa que caracteritza la seva manera de fer.

RAFEL JOAN (Palma, 1957) inicià el seu vincle amb la Casa 6A en els inicis. Les primeres edicions litogràfiques daten de l’any 1985. Rafel Joan és fidel a la pintura, més que la pintura al pintor. La relació directa i transparent amb la natura, accentua la capacitat del pintor de fer-nos endinsar en les profunditats del paisatge, de la mar, a través de la pinzellada, a moments ditades, a través del color, però sobretot a través de la incidència del llum del sol sobre els tons que amaga la mar mediterrània o que resguarda l’ombra d’un arbre. La convivència de la pintura amb la natura, formen part del seu ser més profund. Rafel Joan és gràcies a la natura, gràcies a la pintura. Però la natura és sublim gràcies a Rafel Joan, sens dubte.

No és més que un plaer immens ser testimonis directes del fet creatiu, un espectacle quan són les mans d’aquests quatre grans, les que posen sobre la pedra litogràfica. Rarament la pedra assoleix tanta passió, creativitat, il·lusió i estímul quan qui signa i numera les estampes són els quatre pintors que han donat forma a la mostra a la que som convidats. Una exposició que celebra la vida sobre el llenç i en les estampes. Perquè si una cosa ens regala la pintura, l’obra, d’aquests quatre reconeguts autors és el sentir l’ànima més viva que mai. És un present per als sentits poder viure la pintura de Bauzà, Carbonero, Forteza i Joan, alhora i en un mateix lloc. Un cop més la Casa 6A regala una experiència pictòrica i gràfica úniques a la Societat mallorquina.

Category
Exposicions