ÉS/CULTURA

és/CULTURA (I)

Sota un joc de paraula, 6A GALERIA D’ART presenta una exposició en la qual l’escultura és la protagonista indiscutible, acompanyada, com és habitual en tots els projectes presentats per la Galeria, de l’obra gràfica original. El joc de paraula no és casual. L’any passat el 6A va complir els 35 anys d’història. 35 anys dedicats a fer cultura. Ara, passat un any de celebració, toca la jornada de reflexió. I el resultat sempre és el mateix, el compromís amb i per a la Cultura. No hi ha dubte que 6A GALERIA D’ART i el TALLER 6A, s’han convertit en una institució en el camp de les tècniques d’estampació tradicionals, així com en el món de l’edició original d’art. “Per a nosaltres és molt important generar projectes que sumin. Ara mateix pensem que és necessari sumar en qualitat i excel·lència. Apostar per l’art i la qualitat. Generar Cultura”.

L’exposició, col·lectiva, planteja l’argument des dels murs de l’espai. Els discursos artístics exhibits són molt diferents però es troben en l’abstracció, tant en la geometria com en el volum més orgànic. La diversitat també es troba en els diferents processos artístics i en els usos dels diferents materials. Diferents metalls, fustes nobles, resines acríliques i la porcellana, conviuen en l’espai. L’exposició provoca la reflexió entorn l’escultura com a mitjà expressiu en la recerca del volum. Les acurades edicions d’obra gràfica original, estampada en els obradors del Taller 6A i editada per Edicions 6a Obra Gràfica, són un contrapès. Així, l’obra gràfica original es confirma com un mitjà expressiu en si mateix. “Lo fàcil (i que no ho és) és posar l’obra gràfica original al costat de la pintura. El difícil és enfrontar-la al volum. Veure com respon l’obra de l’escultor en la recerca del volum, i alhora com és el resultat dibuixant damunt la pedra litogràfica per a ser posteriorment estampat. Això és el que ens interessa. Al final el projecte dóna la mateixa importància a totes les obres i convida el públic a tota mena de reflexions”.

Un cop més 6A GALERIA D’ART reuneix un grup d’artistes per donar forma a un projecte de gran envergadura que es mostrarà en almenys dues fases, estant previst que la segona part es mostri cap a finals d’any. És/cultura reuneix obra dels artistes Joan Cortes, Pep Guerrero, Victoria Maldonado, Pablo L. Martínez, Simon Oud, Carles Valverde i Tomeu Ventayol.

Joan Cortés és habitual col·laborador de la casa. L’artista en aquesta ocasió, es mostra fidel a l’elegància del blanc i el negre, i en la contundència del volum. Acompanya l’escultura de sensibles edicions litogràfiques de format íntim, com són els esbossos previs al volum.

Pep Guerrero mostra una selecció de pintura a l’oli adaptada a l’objecte, en aquesta ocasió peces de porcellana. L’obra de l’artista es basa en alterar totalment l’academicisme del suport pictòric tradicional per tal de trobar en els objectes quotidians segones oportunitats, atorgant-los la noblesa innata en l’obra d’art. Alhora Guerrero combina la tècnica a l’oli amb el collage enganant l’ull de l’observador. La veladura final potencia l’engany fins el punt que sembra el dubte entre el motiu pintat i el motiu no original aprofitat. L’artista inclou dues edicions litogràfiques amb collage de format íntim i no tradicional.

La jove artista malaguenya, Victoria Maldonado és el segon cop que participa en una exposició col·lectiva de la Galeria. El domini de la porcellana esmaltada que té la creadora fa que signi obres d’una delicadesa en contra de les lleis naturals. La fragilitat de les seves obres esdevé el punt d’inflexió en una exposició en la que la contundència de les obres del altres artistes creen un contrast molt especial. Al mateix temps Maldonado no queda enrere conceptualment. Les obres, malgrat fràgils, tenen una potència visual imponent.

Pablo L. Martínez controla com ningú la combinació dels diferents materials. Escultures creades a partir de la convivència de diferents plànols que generen volums delicats. La fusta noble combinada amb l’acer marquen les obres amb les quals Martínez imposa el seu discurs en la col·lectiva de la Galeria. La seva obra es lleugera i sòlida, i demostra l’equilibri que es pot generar entre dos materials de dureses tan dispars.

L’artista holandès Simon Oud mostra la seva obra per segona vegada a Mallorca (la primera ocasió també va ser a la 6A). Oud mostra en totes i cadascuna de les seves obres el domini absolut de l’ofici del metall. Figures geomètriques irregulars que es formen a cada plec de la planxa de metall, creen volums que sobresurten de les parets. En aquesta ocasió Oud mostra subtilment canvis en els diferents plànols forçant l’observador a analitzar tots els caires de cada obra. Sols així es pot entendre la combinació de zinc i llautó.

Carles Valverde és més que un habitual de la casa. L’artista sap com ningú com portar a l’extrem el diàleg entre l’escultura i l’arquitectura. Valverde crea tensions tant en les verticals i les horitzontals que donen forma a l’obra. Com sempre el ferro patinat n’és el protagonista. Els acabats a mans de l’autor fan que els volums semblin d’una sola peça. L’obra de Valverde en aquesta ocasió mostra el poder conceptual d’adaptació a l’espai. L’artista mostra l’escultura acompanyada d’una edició delicada de gravat calcogràfic, més concretament d’aiguafort, estampat en els obradors del Taller 6A.

Tomeu Ventayol esdevé un creador complet. Reconegut pintor i escultor. El ferro és l’element indispensable en la recerca del volum, aquest mínim degut al seu discurs delicat, on la línia pren el plànol més important. La mínima expressió ens transporta al paisatge urbà, on lleugers tocs de color sobre blanc ens donen una perspectiva profunda. Ventayol alleugera materials com el ferro gràcies a la depuració de les formes, tant en pintura com en escultura. L’artista mostra una sèrie d’escultures, acompanyades de dues edicions litogràfiques.

MITJANS

Category
Exposicions