4 Raons / 4 Reasons. Col·lectiva

4 RAONS / 4 REASONS BY RAMON CANET, JOAN CORTÉS, RAFA FORTEZA i FERNANDO PAGOLA (2015)

Quatre artistes donen forma al projecte guiat per l’abstracció sòlida que acompanya les seves trajectòries i pel gran format. Aquests quatre creadors tenen un domini absolut de la tècnica, fins al punt de tenir la capacitat de desenvolupar un projecte del tot complet entorn a quatre úniques imatges: 4 RAONS/4 REASONS. 6A GALERIA D’ART proposa un projecte on quatre edicions limitades de gran format guanyen un espai expositiu de més de 250 m2, gràcies a la contundència del resultat final. La proposta és indiscutiblement ambiciosa artísticament, però també ho és tècnicament. 6A GALERIA D’ART convida els artistes RAMON CANET, JOAN CORTÉS, RAFA FORTEZA i FERNANDO PAGOLA, per crear 4 imatges de gran format gràcies a la técnica Xilogràfica (gravat en fusta) durant un stage en el TALLER 6A. La complexitat per desenvolupar el projecte, tècnicament parlant, ha estat superada gràcies l’equip tècnic del TALLER 6A, i molt especialment per la voluntad dels artistes per tal de portar a terme el projecte. 4 RAONS/ 4 REASONS esdevé reflexe de la coherència que regeix 6A GALERIA D’ART, juntament amb el TALLER 6A.

Així l’obra de RAMON CANET (Palma, 1950) mostra un cop més l’esperit que es troba en l’artista experimentat en el camp de l’estampació i que no deixa d’investigar nous camins. Tres matrius xilogràfiques, estampades com si d’un gravat calcogràfic es tractàs, s’uneixen generant una equilibrada composició de gran format. L’artista, gran defensor de les tècniques d’estampació tradicionals en totes les seves variants, les reclama com a necessàries en el procés creatiu, obrint el món de l’estampació cap a l’infinit. CANET estableix un fort vincle amb la seva obra, tant que intervé en tot el procés, fet que aporta a cada estampa la importància de peça única. L’artista atorga a l’exposició una de les RAONS, on l’elegància i la contundència es troben en el paper, de forma gairebé natural, malgrat el procés laboriós que d’amaga al darrera.

JOAN CORTÉS (Pollença, 1963) exhibeix un cop més l’equilibrada combinació entre l’art i l’ofici amb la fusta. Demostra com una fusta, de format imponent, treballada amb una tècnica que sovint pot esdevenir, per l’execució, tosca, es torna delicada i precisa a les mans del creador. El vermell banya una perfecta execució, reforçant el discurs establert per CORTES, convertint-lo en una RAÓ necessària per al projecte. CORTES, l’escultor, ens torna sorprendre gràcies a l’obra pictórica, amb la sensibilitat extrema per endavant. El domini tècnic mostra com una matriu pren vida i brega amb les estampes, posant en dubte on acaba el sentit de matriu xilogràfica i on comença l’obra d’art. CORTES ens regala una RAÓ de molt de pes dins el projecte, extensiu al panorama artístic actual.

RAFA FORTEZA (Palma, 1955) Mostra un cop més que el seu procés creatiu no n’enten de limitacions ni conformismes. L’artista no es conté, per gust dels que estimam l’art, i fa que la seva obra sorgeixi d’una explosió (en el millor dels sentits) provocada per una passió creativa desmesurada. Certament, l’obra acabada, és entusiasme en estat pur. Un entusiasme que no ha minvat mai al llarg de la seva trajectòria. FORTEZA demostra, un cop més, que l’experiència és un grau important. Reconegut gravador a l’àmbit nacional, creu cegament en el concepte tècnic més pur, així com en l’obra gràfica original com a una necessitat social. En el seu procés creatiu, així com en la vida mateixa, no es limita ni conforma en cap moment. Fins el punt que necessita la combinació de diferents tècniques, per a que l’obra generi l’explossió visual convertint l’obra gràfica en un goig vibrant i exquisit, capaç d’entusiasmar a qui mira.

FERNANDO PAGOLA (San Sebastián, 1961) crea el punt d’inflexió entre les 4 RAONS que donen sentit a l’exposició. L’artista conviu entre el discurs abstracte i el figuratiu al llarg de la seva trajectòria. Un cop més atorga protagonisme a la trama del diari, que un cop transportada al gran format, esdevé confosa, abstracta, fent necessària una lectura més acurada. L’artista ha treballat la técnica del monotip per establir la base del figuratiu, gairebé obsolet des del moment que es sotmet als límits del gran format. LLuny de perdre’s la imatge es troba amb la solidesa visual. La obra de PAGOLA és la RAÓ que ens convida a la reflexió técnica i conceptual, entre 4 RAONS dins l’excel·lència. 4 RAONS/ 4 REASONS dignifica, encara més l’obra gràfica original.

MITJANS

Category
Exposicions